Basic ve kapüşonlu sweatshirtler uzun zamandır erkek gardırobunda olmazsa olmazlar arasında yer alır, ancak çoğu zaman mükemmel modeli aramak gerçek bir zorluk haline gelebilir. Basic olan modellerde çoğunlukla cepsiz ve bisiklet yakalı olanlar tercih edilirken, kapüşonlu modellerde fermuarlı veya fermuarsız olması fark etmeksizin kanguru cepli olanlar daha çok talep görmektedir. Cepsiz veya büyük baskılı olan kapüşonlu sweatshirt çeşitleri de mevcuttur. Kendiniz için en uygun sweatshirtü seçmenize yardımcı olacak bazı ipuçlarını bir araya getirdik.
· Basic veya kapüşonlu üst nasıl olmalı?
Sweatshirt serbest kesimli bir giysidir ve net bir beden standardı yoktur; bu nedenle seçim kişisel tercihlere bağlıdır. Öncelikli kriter ürünün kalıbıdır. Önemli olan; tam olarak üzerinize oturmasını mı, yoksa tam tersine daha bol durmasını mı istediğinizdir.
· Klasik bir kapüşonlu veya basic sweatshirt nasıl olmalı?
Uzunluk kalça kısmına kadar olmalıdır. Birkaç santimetre daha uzun olan modeller dar görünür. Kol bükülürken manşet bileği kapatmalıdır. Karın bölgesinde, kapüşonlu bölgeyi aşırı germemek için vücuttan 2 cm uzakta olmalıdır. Ürünün göğse tam oturup oturmadığını anlamak için ellerinizi arkanıza koyabilirsiniz. Kumaş göğüs boyunca sıkıysa ancak hareketi kısıtlamıyorsa doğru kesimdir. Klasik kesimli bir kapüşonlunun omuz dikişi tam olarak yerinde olmalıdır, yani omuz dönüşünde bitmelidir.
· Oversize basic veya kapüşonlu üst nasıl olmalı?
Oversize sweatshirtlerde omuz dikişi, omuz dönüşünden 4-5 cm aşağı kaydırılır. Uzunluk kalça kısmından 3-10 cm altında olmalıdır. Göbek bölgesinde sweatshirtün alt kısmının, uzun kollu başka bir kazak üzerine giyildiğinde rahatsız etmemesi için çekme yapmaması gerekir. Kollarınızı göğsünüzün etrafına sardığınızda hala boş yeriniz kalmalı, sweatshirt göğüste sıkı bir şekilde oturmamalıdır. Bol kesime rağmen aşırı hacimli bir sweatshirtün görsel olarak ağırlık ekleyebileceğini unutmayın.
Kaliteli Bir Sweatshirt Nasıl Seçilir?
Erkek sweatshirt modellerini değerlendirirken kumaş kalitesine dikkat etmelisiniz. Kalınlık derecesi tercihinize göre değişebilir, fakat giyildiğinde kumaşı sert geliyorsa veya kaşınmaya neden oluyorsa, alerjiye sebebiyet verebilir, cildinizi tahriş edebilir. Bu durumda satın almamanız daha iyidir.
Kaliteli malzemelere örnekler:
· Üç iplik, ön kısmı pürüzsüz, arka kısmı dokulu bir örgü kumaştır. Arka yüzeyde örgünün özelliği gereği iplik atlamaları vardır ve doku görüntüsünü bu özelliği verir. İplikler aşındırılarak arka yüzeye şardon adı verilen bir işlem uygulanabilir, bu işlem sonucu kumaş hem daha kalın hale gelir ve kış aylarında daha sıcak tutar, hem de tuşesi daha yumuşak olur. Bu kumaşlar genellikle pamuk-polyester karışımlı olurlar. Esneklik ve konfor açısından, özellikle oversize sweatshirt üretiminde en fazla tercih edilen kumaş kalitesidir.
· İki iplik kumaşların genel özellikleri üç iplik ile aynıdır. Bu kalite regular fit erkek sweatlerinde daha çok tercih edilir. Daha ince bir kumaştır ve mevsimlik modellerde kullanılır. Üç ipliğe göre esnekliği daha azdır.
· Polar sıcak tutan ve rahat bir malzemedir. Ayrıca kumaşın bir diğer avantajı buruşmaması ve çok dayanıklı olmasıdır.
· Bunların haricinde çeşitlilik katmak ve her ihtiyaca cevap verebilmek için kullanılan interlok, selanik ve farklı özellikteki dokulu kumaş çeşitleri de mevcuttur.
Dikişler: Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise dikişlerin kalitesidir. Eğrilme, atlama veya boşluk olmadan eşit olmalıdırlar. Bitişlerinde sökülmeler olmamalıdır. Sweatshirt seçerken ters çevirin ve her şeyin düzgün yapılıp yapılmadığını kontrol edin.
Kumaş boyama: Önemli bir nokta da kumaş boyamada kullanılan hammaddelerin kalitesidir. Kumaş parçasını ovalamayı deneyin, kalıcı boya iz bırakmaz. Aksi durumda kullanıldıkça parlaklığını hızla kaybeder, çabuk deforme olur ve diğer giysilerinizi lekeleyebilir.
Aksesuarlar: Fermuarlar, kordonlar ve varsa düğmeler de kaliteli olmalıdır. Özellikle fermuarlı sweatshirtlerde, fermuarın dişleri sorunsuz olmalı ve rahatça açılıp kapandığından emin olunmalıdır.
Kapüşonlu Sweatleri Boy ve Vücut Yapısı İle Eşleştirme
· 175 cm’ye kadar kısa veya orta boydaysanız, daha fit sweatshirtlere bakabilirsiniz. Oversize üstler, görsel olarak sizi daha da kısa gösterebileceğinden tavsiye edilmez.
· Boyu uzun olan erkekler ise tam tersi, oversize basic veya kapüşonluları deneyebilir ve çok dar modellerden kaçınabilir.
· Fazla kilonuzu gizlemek istiyorsanız koyu renk olanlar, özellikle siyah sweatshirtler tam size göre olabilir. Siyah sizi görsel olarak zayıflatır, ancak beyaz ya da açık renkli olan modeller kusurları daha belirgin hale getirebilir.
· Olduğundan daha kilolu görünmek isteyenler ise yatay çizgili sweatshirtlere yönelebilir, bu sayede görsel hacim katabilirler.
Erkek Sweatshirt Çeşitlerinde Aranacak Gelişmiş Özellikler
· Tüylenme Önleyici: Anti-pilling olarak bilinen bu özelliğe sahip sweatshirt erkek modelleri, defalarca yıkanmasına rağmen aşınmaz ve pürüzsüz dokusunu korur. Pillinglenme diğer adı ile boncuklanma, kumaşın yüzeyindeki elyaf uçlarının birbirine dolanarak küçük toplar oluşturmasıdır.
· Anti-Statik: Anti-statik bir sweatshirt, toz ve parçacıkları çeken elektrik yükünden arındırılmıştır.
· Nem Emme: Nemi uzaklaştırma özelliğine sahip sweatshirtler özellikle sporcular ve fitness tutkunları için kullanışlıdır. Terleme erkeklerin daha çok şikayetçi olduğu bir durumdur. Nemi emen malzemeler teri ciltten uzaklaştırırken, nemi emmeyen bir malzeme giyildiğinde bakteri ve koku hızla çoğalır.